Louvre Lens by SANAA

Louvre Lens by SANAA

The looking glass at Lens; The Louvre opens its sights.

Louvre Lens by SANAA

It’s being hailed as the most significant museum build of the millennia. The newly opened Louvre Lens, designed by Japanese firm SANAA, recently opened it’s slither like glass doors in the tiny town of Lens in northern France.

Louvre Lens by SANAA

Harking back to days of the French Revolution when the royal art was passed over to the public, the Louvre Lens represents a recalling and extension of it’s raison d’être.

Louvre Lens by SANAA

Conveniently located at the borders of Germany, Belgium and the UK, the world famous collection is now easily accessed by a new pool of visitors outside of the capital. After winning the competition in 2005, with a budget of €150M (£122), SANAA delivered an ethereal like low-slung 360m long glass structure that matched the “fragilty of the land”.

Louvre Lens by SANAA

Sitting atop a former mine works shaft and built around a central pavilion, five ever-so-slightly, curved rectilinear boxes touch and rest upon each other. The sublime curve of glass and polished steel gently creates an extra dimension to the exterior reflections.

Louvre Lens by SANAA

Breaking with the norm the The Gallerie du Temps displays over 200 works from two millennia freely displayed in an avant garde method of chronological order, and without a single wall hanging.

Louvre Lens by SANAA

Collections from antiquity to 1840’s are laid out on just plinths and screens along the entire length of the 120m hall. Visitors can wander from era to era in a continuous meandering path.

 

Louvre Lens by SANNA

 Plan 

 

The bare interior walls are then clad in the same aluminum as the exterior, softly reflecting visitors in amongst the art. Other activities include going behind the scenes of a museum and seeing at first hand restoration techniques.

Louvre Lens by SANAA Landscaping by Catherine Mosbach of sloping mounds and blackened soil pay tribute to the protected slag heaps (Europe’s largest) which dominate the landscape. Fragmented flat concrete masses congeal and conjoin nearer the entrance  forming a terrain that slips and slides between a modest locality and a masterpiece.

Louvre Lens by SANAA

Photo credits: Hisao Suzuki and Iwan Baan.

Related posts:

  1. Proposal for China National Art Museum, Beijing. Proposal for the The National Art Museum of China, Beijing, China, 2010 The Un Studio competition entry for the National Art Museum of China in Beijing is a culturally rich and philosophically based concept. Based on the idea of the ancient Stone Drums the proposal suggests a pair of giant cylindrical structures...
  2. Sacred Museum & Plaza by Menis Arquitectos WAF Winner 2012 for the Category New and Old – a “love letter” design.   World Architecture Festival Director, Paul Finch, descried the project as “a love letter from an architect to his home community” when announcing this years winner for the New and Old category. The Sacred Museum and...
  3. The Arch in Mandel by 3XN Elegance and conviviality merge under The Arch in Mandal, Norway Perched on the southern tip of Norway’s coastline the organic shaped curves of a new Cultural Centre in Mandal reference the nearby hills. Called ‘The Arch’, it’s white timber materials reflect the character of the town’s historic town houses while...
Comments
One Response to “Louvre Lens by SANAA”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. [...] Architecture Firm, SAANA, also designed the recently opened Louvre Lens in France earlier this [...]



Leave A Comment

About

Yep, we publish your designs, interview and profile your clever people, list job postings, and have regular advertising spots.

What We Do?

Giving Back

Contact

Send us a mail and see how we can help you.

jobs@archiloci.com

advertise@archiloci.com

editorial@archiloci.com

info@archiloci.com

Sign Up Newsletter